Therapie voor Selectief Mutisme

Relaxen

Angst in je lijf

Als je bang bent, voel je dat in je lijf: je spieren verkrampen, je trekt je schouders op, je gaat blozen of krijgt buikpijn. Het is moeilijk om een nieuwe stap te zetten als je lijf zo verkrampt voelt.

Ontspannen

Naast dapper denken is ontspannen een tweede “handig hulpje” om een angstig gevoel te verminderen. Ontspannen kan je leren, maar dat is niet makkelijk. Zeker niet voor jonge kinderen. Ontspannen in angstige situaties is het allermoeilijkste en voor kinderen niet altijd haalbaar. Toch kunnen ontspanningsoefeningen kinderen helpen.

Ontspanningsspelletjes

In de therapie en thuis helpen we jonge kinderen met behulp van spelletjes:

Er zijn drie vormen van ontspanningsoefeningen die we in dit programma gebruiken:

Leren gebruiken

Door er vaak mee te oefenen, lekker thuis op een rustig moment, kunnen kinderen leren spanning de baas te worden. Soms gaan kinderen er beter van slapen of krijgen minder last van buikpijn. Pas na veel oefenen kunnen ze het ook gebruiken in moeilijke situaties.

Hoe kunt u helpen?

Op sommige scholen wordt gewerkt met ontspanning in de klas. Ook in gym- of bewegingslessen komt spanning en ontspanning vaak aan de orde. Misschien kunt u de spelletjes gebruiken in de klas. Via het portaal vindt u suggesties.

In deze fase oefenen we met spierontspanning. In de volgende fase oefenen we de andere vormen van ontspanning. De meeste mensen hebben een voorkeur voor een bepaalde vorm. Door elke vorm een tijdje te proberen kunnen kinderen ontdekken wat het beste bij hen past.