Therapie voor Selectief Mutisme

Wat gebeurt er in fase 2 van de therapie?

Durven spreken

Sommige kinderen durven al heel snel te spreken met de therapeut. Dat lijkt vreemd, maar dat hoort nou juist bij selectief mutisme. In sommige situaties durft een kind het wel en in andere situaties niet. Kinderen die al durven spreken, gaan snel door deze fase heen. Toch hebben ze nog wel wat te leren. Daarover leest u hieronder.

Kinderen die nog niet goed durven spreken met de therapeut, gaan dat in deze fase oefenen. Dat doen we stapje voor stapje. Soms nemen kinderen een paar stappen in één keer of slaan zelfs stappen over. Over andere stappen doen ze misschien wel een paar weken. Dat verschilt per kind.

Dapper worden

We noemen de therapie ook wel eens een dapperheidstraining. We leggen kinderen uit dat ze niet de enigen zijn die wel eens bang zijn, dat bang zijn niet kinderachtig is en dat je pas dapper kan worden als je een beetje bang bent. We gebruiken prentenboeken en verhalen om deze uitleg te ondersteunen. Via het portaal vindt u suggesties voor boeken en lesideeën. Misschien kunt u deze uitleg ook op school gebruiken.

Handige hulpjes

Als je iets niet goed durft, zijn er een paar dingen die je kan doen om jezelf te helpen. Sommige dingen zijn nog een beetje moeilijk voor kleine kinderen. Andere dingen kunnen ze wel leren, vooral als ze er veel mee oefenen. Via het portaal vindt u enkele (les)suggesties en boeken. Misschien kunt u deze handige hulpjes ook in de klas gebruiken.