Als het niet lukt wordt de oefening tijdig afgebroken (niet langer dan 5 minuten proberen). Geef complimenten voor het proberen en geruststelling voor het feit dat het niet direct gelukt is. Vergeet niet voldoende aandacht te hebben voor het klasgenootje. Stel gerust en laat weten dat het niet aan hem of haar ligt. De opdracht was misschien iets te moeilijk. Vertel dat u even moet nadenken over een tussenstapje. Sluit positief af: het is niet raar dat iets wat je voor het eerst doet, niet in één keer lukt. Soms moet je vaker oefenen en dan lukt het wel.
Waren er omstandigheden die het moeilijk maakten? Was de ruimte veilig genoeg? Kwamen er geen andere kinderen binnen of stonden er geen kinderen vanachter een raam te kijken? Lag het aan het tijdstip van oefenen, aan de uitleg van tevoren of aan de activiteit? Vraag aan ouders of uw leerling thuis kon vertellen wat er mis ging. Soms zit er iets dwars wat een klasgenootje gezegd heeft of is een leerling bang voor verwachtingen in de klas. Kies zo nodig een ander klasgenootje. Soms is een beste vriendje of vriendinnetje juist niet de makkelijkste persoon om nieuw gedrag mee te oefenen.
Kies een ander, leuker of eenvoudiger spelletje. Verminder de verbale eisen of speel een spel met alleen geluiden. Sta zo nodig fluisteren toe.
Geef het spel mee naar huis, zodat het kind het een paar keer kan spelen en goed weet hoe het moet. Oefen het spel eerst zonder klasgenootje erbij. Speel met de kinderen zo nodig eerst een blaasspelletje of geluidenspel.
Misschien bent u aan het begin van deze fase met uw stoel op de gang begonnen. Voor volwassenen is dat een geschikte tussenstap maar voor kinderen niet. U kunt wel spelletjes spelen waarbij een scherm gebruikt wordt om achter te verstoppen, of een spelletje waarbij een van beide kinderen even op de gang staat terwijl de ander iets in de kamer verstopt (zie speltips).