Therapie voor Selectief Mutisme

Als stap 17 moeilijk gaat

 
Gewoontes veranderen vraagt tijd en herhaling. Het zal nog vaak voorkomen dat uw leerling in de oefenruimte zwijgt na gesloten vragen. Oefen er regelmatig mee, ook tijdens de volgende stappen en maak er geen punt van als het kind zich vergist. Fouten maken hoort bij nieuwe dingen leren. Dan probeer je het gewoon volgende keer weer.
 
 

Tussenstapjes

Maak er een spelletje van

Gebruik humor en uitdaag-spelletjes om de gewoonte te doorbreken. Leg bijvoorbeeld twee portemonneetjes klaar: één voor het kind en één voor u. Als uw leerling antwoordt met “Ja”, “Nee”, of “Ik weet het niet”, krijgt hij een munt. Als hij zich vergist en non-verbaal of niet antwoordt, gaat de munt in uw portemonneetje. Wie heeft er aan het eind het meeste munten?

Het doel van het spel is niet om de leerling te frustreren en munten af te nemen, maar om er een uitdagend wedstrijdje van te maken, dat uiteraard gewonnen wordt door het kind. Tegelijkertijd laat je hiermee zien dat een paar keer vergissen helemaal niet erg is. Zo krijgt u gelukkig ook eens wat in uw portemonnee.

Tempo verhogen

Sommige kinderen geven wel antwoord, maar het duurt steeds erg lang. Het lijkt alsof ze wachten of hun beurt toch niet vanzelf voorbij gaat, of steeds wachten op een extra aanmoediging. Ook dit kan een gewoonte zijn. Met het hierboven beschreven wedstrijdje kan je een leerling aanmoedigen sneller te antwoorden. Spreek af dat je na iedere vraag tot 3 telt. Als het antwoord van (“Ja”, “Nee”, of “Ik weet het niet”) binnen 3 tellen komt, krijgt het kind de munt. Anders is die voor de leerkracht.

Maak het leuk, stel makkelijke vragen en geef bedenktijd door langzaam te tellen. Ook hier is het niet de bedoeling een kind te frustreren of onzeker te maken. Het doel is plezier maken en stimuleren niet af te wachten, maar initiatief te nemen. Gebruik humor en laat merken dat het niet erg is als het een keer niet lukt en de leerling een munt verliest. Zorg natuurlijk wel dat de leerling wint, zodat je dapperheid positief kan belonen.