Therapie voor Selectief Mutisme

Een negatieve spiraal

 

Bij echt gevaar is vermijden een verstandige reactie. Bij ongevaarlijke situaties, zoals familiefeestjes en schoolactiviteiten, is vermijden een ongezonde reactie. Hier ziet u waarom:

Eerst voelt vermijding even als een opluchting: Eric durfde niet naar buiten, dus ging hij computeren en verdween zijn angst. Op langere termijn wordt de angst steeds groter. Voor Eric werd het steeds moeilijker om naar buiten te gaan. Vermijding is op lange termijn een ongezonde reactie.

We zeggen niet voor niets: oefening baart kunst. Dat geldt ook voor sociale vaardigheden. Kinderen die veel situaties vermijden doen te weinig ervaring op. Hun sociale vaardigheden ontwikkelen zich dan minder goed. Daardoor worden ze onzeker en wordt meedoen nog moeilijker. Zo ontstaat een negatieve spiraal.

Door vermijding geen angst

Wie spannende situatie consequent vermijdt, voelt geen angst. Daarom zien sommige kinderen met selectief mutisme er niet zo angstig uit. Zij zijn meesters geworden in vermijden en voelen daardoor hun angst (bijna) niet meer.