Therapie voor Selectief Mutisme

Angst

Een gezonde reactie

Ieder mens kent angst. Angst is een natuurlijke reactie op gevaar. Het zorgt ervoor dat we geen gevaarlijke dingen doen en in bedreigende situaties op een goede manier reageren.

Drie manieren van reageren

Er zijn manieren waarop mensen en dieren reageren bij gevaar:

De ene manier is niet beter dan de andere. Wat een goede reactie is, hangt af van de situatie.
Stel dat er een indringer uw huis in loopt. Het is een klein, miezerig mannetje dat schrikt als hij u ziet. Dan zult u er waarschijnlijk op af gaan, schreeuwen of de indringer het huis uit sturen (“vechten”).
Maar als er een gevaarlijke, bewapende aanvaller op uw pad komt, is het beter om snel de benen te nemen (“vluchten”).
En stel nu eens dat u een gevaarlijk grommende hond tegen komt. Als u gaat rennen komt de hond achter u aan. Als u zich niet verroert en geen angst toont, zal de hond u waarschijnlijk niets doen (“verstijven”).

Zoals u ziet is niet een van deze reacties de beste. Iedere situatie vraagt om zijn eigen oplossing.

Wilt u eens kijken welke reacties uw leerling het meest vertoont? Gebruik dan het hulpblad “Angstreacties van uw leerling”. U vindt dit bij de documenten in het portaal.

Bovenmatige reacties op ongevaarlijke situaties

Sommige angsten zijn bovenmatige reacties op situaties die niet levensbedreigend zijn. Denk maar eens aan angst voor spinnen of voor het houden van een toespraak. Het is niet raar dat mensen deze angsten kennen: sommige spinnen kunnen bijvoorbeeld levensgevaarlijk zijn. Toch weten mensen die er bang voor zijn wel dat de spinnen in ons land niet gevaarlijk zijn. Bij het houden van een toespraak kan je afgaan. Toch betekent dit niet het einde van je carrière.

Het zijn deze bovenmatige reacties op ongevaarlijke situaties waar mensen last van kunnen krijgen. Vooral als ze daardoor beperkt worden in hun dagelijkse leven. Niet durven praten met andere mensen is zo’n bovenmatige reactie op een ongevaarlijke situatie.