Therapie voor Selectief Mutisme

Veranderen van een gewoonte

Vermijding

In de vorige fase zagen we dat angst leidt tot vermijding. Je gaat enge situaties uit de weg. Als er echt gevaar dreigt is dat een goede reactie. In ongevaarlijke situaties kan het negatieve spiraal worden. Kinderen die alles wat een beetje nieuw of spannend is uit de weg gaan, blijven stil staan in hun ontwikkeling. Ze leren niet om iets nieuws gewoon eens te proberen, een beetje door te zetten en ermee om te gaan als iets niet direct lukt.

Wil je niet of durf je niet?

Kinderen die bij alles wat ze eng vinden zeggen dat ze het niet willen, weten vaak niet meer dat er een verschil is tussen willen en durven. Sommige dingen wil je niet, maar moeten toch: speelgoed opruimen, douchen, spruitjes eten, enzovoorts. Sommige dingen durf je niet. Kijkt u eens naar de volgende voorbeelden.

Op een buurtfeest kunnen kinderen zich laten schminken, verkleden en dan op de foto.
“Ik wil dat, mama.” zegt Kirstens zusje. “Kirsten, zullen we samen gaan?”
Kirsten verstrakt. Dat durft ze niet. Moeder ziet het en kent haar dochter.
“Wil je dat niet? Hoeft niet hoor. Dan gaan wij gewoon wat anders doen.”

Vlak voor bedtijd kijkt Kirsten een DVD.
“Nog vijf minuutjes, Kirsten, dan is het tijd om naar boven te gaan.”
“Nee, dat wil ik niet”.
“Ja dat begrijp ik. Maar niets aan te doen. Het is bedtijd.”
“Nee, ik wil nog niet naar boven.”
“Jawel. Kom op, naar boven.”
“Neeeee.”

Dwars gedrag

Thuis was Kirsten steeds vaker dwars of driftig. Haar ouders werden er soms gek van. Kirsten kon het onderscheid tussen willen en durven niet meer maken. Soms zei ze dat ze iets niet wilde en hoefde het niet, zoals in het eerste voorbeeld. En soms wilde ze niet en moest het wel, zoals in het tweede voorbeeld. Dat maakte het onduidelijk. Zoals alle jonge kinderen ging ze uitproberen waar de grenzen lagen. Daarom zeurde ze steeds langer door.

Het verschil

De ouders van Kirsten gingen haar helpen het onderscheid te maken. Als Kirsten iets moest maar er geen zin in had, lieten ouders duidelijk weten dat ze daar geen boodschap aan hadden. Sommige dingen moeten gewoon.

Ze reageerden anders als Kirsten zei dat ze iets niet wilde, terwijl ouders merkten dat ze het eigenlijk niet durfde. Dan vertelden ze dat: “Ik denk dat je het te spannend vindt”, “Durf je het niet?”, “Vind je het soms een beetje eng?” En ze vertelden dat ze geen dingen hoefde doen die echt te moeilijk waren. Als ze het eigenlijk wel zou willen maar niet durfde, konden ze haar helpen. Dan deden ze het samen of ze maakten het makkelijker voor Kirsten.

De boodschap

We geven dus de boodschap: dingen die belangrijk zijn, moet je doen. Dat geldt voor groente eten of douchen en ook voor nieuwe dingen proberen. Maar je mag altijd hulp vragen als je het moeilijk vindt.
Als je zegt dat je niet wil, zullen we net zo reageren als wanneer je niet wil douchen: Jammer dan, maar het moet toch.
Als je zegt dat je het niet durft, dan kunnen we je helpen. Samen zoeken we een manier waarop je het wel durft.

Doorbreken van de spiraal

Zo doorbreken we de spiraal van vermijding. Maar we doen dat niet zomaar. We blijven een kind steunen bij alles wat het moeilijk vindt. Uw kind leert hierdoor nieuwe uitdagingen aan te gaan, te vallen en weer op te staan, en te genieten van succesjes. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen.