Bea heeft vaak buikpijn op school. Dit lijkt samen te hangen met spanning. Ontspanningsoefeningen helpen goed en ze geniet ervan. Als ze met buikpijn thuis komt neemt haar moeder haar lekker mee naar boven en doen ze samen een ontspanningsoefening waardoor de buikpijn snel verdwijnt. Maar na een tijdje krijgt Bea steeds vaker buikpijn. Ze moet soms worden opgehaald van school.
Bea reageert op situaties waarin ze zich bang voelt met buikpijn en vermijding. Ze wordt opgehaald van school en gaat zo situaties uit de weg. Thuis doet ze ontspanningsoefeningen met haar moeder. Dat vindt ze fijn en ze krijgt veel aandacht. Wat zou Bea de volgende keer doen als ze een beetje bang is op school?
Bea krijgt steeds vaker buikpijn omdat dit prettige gevolgen heeft: ze vermijdt iets wat ze moeilijk vindt en er komt iets fijns voor in de plaats.
Timo vindt de ontspanningsspelletjes niet leuk. Zijn vader ook niet. Die vindt het een beetje raar. Hij is niet gewend om zo met zijn kinderen om te gaan. Hij betwijfelt ook of het Timo zal helpen. Na twee keer is het er eigenlijk niet meer van gekomen. Meestal is de dag ook zo druk dat er helemaal geen tijd voor overblijft.
Dit is voor veel ouders heel herkenbaar: ontspanningsoefeningen kosten tijd en vragen rust en die is er niet altijd. Toch hebben we er een aantal vragen bij:
Angstig gedrag heeft zich in vele jaren opgebouwd. Het is dus niet vreemd dat het tijd kost om het te veranderen. Van ontspanningsoefeningen merk je geen direct effect, maar na verloop van tijd kan het uw kind helpen.
Speel enige tijd regelmatig een van de ontspanningsspelletjes. Ontdek samen met uw kind welke vorm van ontspanning het best past. Dan kunt u aan het eind van dit programma beoordelen of ontspanningsoefeningen uw kind helpen of niet.