Therapie voor Selectief Mutisme

Relaxen

Angst in je lijf

Als je bang bent, voel je dat in je lijf: je spieren verkrampen, je trekt je schouders op, je gaat blozen of krijgt buikpijn. Het is moeilijk om een nieuwe stap te zetten als je lijf zo verkrampt voelt.

Ontspannen

Ontspannen kan je leren. Als je je leert ontspannen, kan je zorgen dat je van nare spanning af komt. Dat is niet makkelijk en je moet er veel mee oefenen. Het allermoeilijkste is om je te ontspannen als je in een moeilijke situatie bent. Daarom moet je eerst goed oefenen als je in een fijne situatie bent.

Ontspanningsoefeningen

Met behulp van spelletjes helpen we jonge kinderen:

Er zijn drie vormen van ontspanningsoefeningen die we in dit programma gebruiken:

Leren gebruiken

Door er vaak mee te oefenen, lekker thuis op een rustig moment, kunnen kinderen leren spanning de baas te worden. Soms gaan kinderen er beter van slapen of krijgen minder last van buikpijn. Pas na veel oefenen kunnen ze het ook gebruiken in moeilijke situaties.

Hoe kunt u helpen?

Sommige volwassenen hebben veel baat bij ontspanningsoefeningen. Anderen voelen zich er ongemakkelijk bij. In dit programma maken we gebruik van spelletjes en verhaaltjes. Er zijn actieve spelletjes, rustige spelletjes en voorleesverhalen. Zo wordt het niet moeilijk of zweverig.

In deze fase oefenen we met spierontspanning. In de volgende fases oefenen we de andere vormen van ontspanning. De meeste mensen hebben een voorkeur voor een bepaalde vorm. Door elke vorm een tijdje te proberen kunt u ontdekken wat het beste past bij u en uw kind.

Hoe maak je het leuk?

Als u dit niet gewend bent, voelt het misschien een beetje gek. Daarom zijn er actieve spelletjes bij die meer lijken op stoeien dan op serieuze oefeningen. We willen immers dat u en uw kind merken dat ontspanning een fijn gevoel kan geven. Dan is het belangrijk dat uw kind het leuk en prettig vindt. Hoe maakt u het leuk?

Wilt u zelf ook oefenen?

Wilt u zelf oefenen met spierontspanning, zodat u uw kind er nog beter mee kan helpen of het zelf kunt gebruiken?
Op onderstaande links vindt u meer informatie.

https://www.vgz.nl/mindfulness-coach-app
https://www.ggzdrenthe.nl/ontspanningsoefeningen/