Therapie voor Selectief Mutisme

Dapper gedrag kan je leren

Hoe leer je gedrag?

Hoe weet u wat u moet doen als er iemand jarig is?
Waarschijnlijk heeft u dat vaak meegemaakt. Van jongs af aan heeft u gezien hoe andere mensen elkaar feliciteren en u heeft geleerd wat u kunt zeggen. U merkte dat de jarige dat leuk vond en u bedankte.
Zo leer je gedrag. Door ervaring, door het voorbeeld van anderen, doordat je nadenkt over de gevolgen en door reacties van anderen.

Gevolgen van gedrag

Gedrag dat prettige gevolgen heeft blijft vaak bestaan, terwijl gedrag dat minder prettige gevolgen heeft vaak verdwijnt.

Frank

Frank kan niet slapen. Hij komt uit bed en gaat naar beneden. Hij mag even op de bank komen zitten en TV kijken. Hij zit lekker warm en gezellig tegen zijn vader aan. Wat denkt u dat Frank de volgende keer zal doen als hij niet kan slapen?

Amina

In de speeltuin kijkt Amina naar de hoge glijbaan. Er zitten veel grote kinderen op en ze gaan heel hard naar beneden. “Ga ook maar” zegt haar moeder. Amina aarzelt. Uiteindelijk klimt ze de ladder op. Bovenaan kijkt ze geschrokken naar beneden. Ze durft niet. Achter haar staat een groter kind. “Ga dan” zegt die. Amina wil liever omkeren, maar dat kan niet. Ze glijdt keihard naar beneden en komt in het zand terecht. De tranen springen haar in de ogen. Denkt u dat ze nog een keer zal gaan?

Nieuw gedrag leren in kleine stapjes

Jesse en Veerle in de speeltuin

Jesse van 2 wil op de glijbaan, maar die is een beetje hoog. Vader zet hem onderaan en houdt hem vast als hij de laatste meter naar beneden glijdt. Jesse vindt het leuk. Dan zet vader hem iets hoger neer. Jesse glijdt en landt op zijn voetjes. Vader zet hem nog iets hoger en houdt hem minder stevig vast, totdat Jesse zelf van de glijbaan kan.

Veerle van 6 wil in een kleine achtbaan, maar durft niet alleen. Moeder gaat met haar mee en samen gaan ze in het karretje. Veerle geniet, maar na twee rondjes heeft moeder het wel gezien. “Ga nog maar een keer als je wil. Ik wacht hier op je”. Moeder staat met Veerle in de rij en zwaait naar haar als ze in het karretje zit. Veerle zwaait vanuit iedere bocht naar haar moeder. Ze wil nog een keer en durft nu zelf in de rij te staan. Moeder gaat op een hekje zitten en zwaait vanuit de verte. Als Veerle eruit komt zegt moeder: “Ik ga weer even naar papa en Jesse. Ga je mee of wil je nog een keer?” Veerle durft nu helemaal alleen en gaat zelfstandig in de achtbaan.

De ouders van Jesse en Veerle hielpen hun kinderen met iets nieuws door kleine stapjes te maken.
Vader deelde de hoge glijbaan in kleine stukjes en liet Jesse steeds iets hoger beginnen. Zolang Jesse plezier bleef houden deed hij er een stapje bij.
Moeder hielp Veerle door eerst samen te gaan en daarna steeds een stapje achteruit te doen. Veerle merkte hoe leuk ze het vond en durfde het uiteindelijk helemaal zelf.

Ingrediënten voor succes

In dit programma gebruiken we deze ingrediënten voor succes