Therapie voor Selectief Mutisme

Stap 8     Samen

Doel

 

Werkwijze en activiteiten

Bij de meeste kinderen kan de afstand tot de therapeut spelenderwijs (en soms haast ongemerkt) verkleind worden. Bij enkele kinderen is expliciet oefenen nodig.

Exposure spelletje

Kies een spelletje dat aansluit bij wat het kind durft. Bij spelletjes waarin je beweegt door de ruimte, is er vanzelf enige afstand. De afstand kan spelenderwijs en haast ongemerkt verkleind worden. Vraag het kind zo te spreken dat je het kan verstaan. Er zijn ook spelletjes waarin bewust gespeeld wordt met het verkleinen van afstand (zie spelsuggesties).

Speel vervolgens een gezelschapsspelletje aan tafel of het spel uit het Luiderslot. Hierbij is de afstand vanzelfsprekend kleiner. Durven spelen aan tafel is belangrijk voor de volgende fase, waarin op school geoefend wordt.

Speel vanaf nu spelletjes waarbij de ouder niet meer in de kamer aanwezig is.

Het Luiderslot

De quiz uit de achtste verdieping van het Luiderslot kan gespeeld worden tijdens de therapiesessie. Kind en therapeut zitten hierbij samen achter de computer. Het kind bedient de toetsen en loopt met zijn poppetje. De therapeut heeft de muis en klikt het verbale antwoord van het kind aan.

Overgang naar de volgende verdieping van het Luiderslot als:

Met welke stap ga je verder?

 

Tips

Spelenderwijs

Leg geen nadruk op afstand of nabijheid. Speel gewoon, maak plezier en werk samen. Dan zullen de meeste kinderen deze stap vanzelf nemen (zie het voorbeeld van Ozan).

Hardop spreken

Daag kinderen uit tot hardop spreken i.p.v. fluisteren. Vraag af en toe nonchalant “Wat zeg je?” of beloon gefluisterde antwoorden met 1 munt en elk antwoord dat spontaan hardop gezegd werd met 2 munten. Vaak is fluisteren zo’n gewoonte geworden dat je iedere keer moet vragen om het antwoord hardop te herhalen. In plaats van telkens vragen, stimuleren we het kind met extra beloning om er zelf aan te denken. Zorg dat veel munten iets leuks oplevert, zodat het kind gedurende de gehele therapiesessie uitgedaagd wordt zoveel mogelijk hardop te spreken.

Gebruik de angstreductie technieken

Spreek in termen van durven en dapperheid. Maak gebruik van de inmiddels aangeleerde technieken (ontspanning en zelfspraak) tijdens de exposure spelletjes. Geef het goede voorbeeld en verwoord ook af en toe eigen dappere gedachten tijdens spelletjes.