Therapie voor Selectief Mutisme

Uitleg over bang zijn en dapper worden

Wat zijn je krachten?

Iedereen is anders. Iedereen is ook ergens anders goed in. Verlegen kinderen horen vaak over zichzelf zeggen dat ze verlegen zijn. We willen liever niet dat ze denken dat dat hun grootste kracht is. Daarom gaan we goed kijken naar de dingen waar uw kind goed in is. Dat kunnen vaardigheden zijn, zoals goed kunnen voetballen of tekenen. Het kunnen ook eigenschappen of interesses zijn, zoals goed kunnen luisteren, fantasierijk zijn, een muziekliefhebber of een grappenmaker zijn. Je hoeft er niet in uit te blinken. Je kan er ook gewoon plezier in hebben.

Perfectionisme

Door al dat oefenen en die complimenten, kunnen kinderen het idee krijgen dat ze voortdurend van alles heel goed moeten doen. Veel kinderen met selectief mutisme zijn al wat perfectionistisch. In deze fase besteden we daar aandacht aan met behulp van een verhaal en spelletjes.

Vindt u uw kind perfectionistisch? Is uw kind bang om fouten te maken, snel van slag bij foutjes of begint hij opnieuw als een tekening niet helemaal gelukt is? Let er eens op en help uw kind om wat luchtiger over prestaties te denken. Soms kan ons taalgebruik daarbij ook helpen. In plaats van te zeggen: “Wat kan je dat goed”, of “Wat knap, helemaal zonder fouten” kunnen we ook zeggen “Wat ben jij lekker bezig”, “Wat heb je daar hard aan gewerkt”.

Handige hulpjes

We blijven oefenen met de handige hulpjes: dapper doen, dapper denken en relaxen. U leest er verderop meer over.