Therapie voor Selectief Mutisme

De gevolgen van gedrag

 
Als je iets doet en het heeft nare gevolgen, zal je het een volgende keer niet zo snel meer doen. Gedrag dat fijne gevolgen heeft blijft bestaan. Er zijn gevolgen op korte en op lange termijn. Gedrag kan op korte termijn fijne gevolgen hebben, maar op lange termijn niet. De reacties van anderen zijn daarin belangrijk.

Aandacht

Een kind met selectief mutisme vermijdt reacties van anderen door te zwijgen. Tegelijkertijd krijgen kinderen met angstig gedrag ook veel aandacht. Volwassenen gaan een angstig kind extra helpen, een kind mag speciale dingen of andere kinderen gaan een beschermende rol spelen.

Aandacht verschuiven

Nu uw leerling meer durft en niet meer buiten de klas oefent, gaat hij die aandacht verliezen. We moeten ervoor zorgen dat hij die aandacht niet gaat missen. Anders gaat hij misschien weer angstiger doen om de aandacht vast te houden. Dus moeten we de aandacht verschuiven: weinig aandacht geven aan angstig gedrag, en meer aandacht en positieve gevolgen na dapper gedrag.

Uw aandacht, complimenten en de kleine beloningen helpen hierbij. De reacties van de klas zijn ook belangrijk. Daar leest u zo meer over.