Therapie voor Selectief Mutisme

Uitleg over bang zijn en dapper worden

 
In de therapie krijgt het kind weer wat uitleg over bang zijn en dapper worden. Misschien kunt u dit in de klas ook gebruiken. In het portaal vindt u suggesties.

Wat zijn je krachten?

Iedereen is anders. Iedereen is ook ergens anders goed in. Verlegen kinderen horen vaak over zichzelf zeggen dat ze verlegen zijn. We willen liever niet dat ze denken dat dat hun grootste kracht is. Daarom gaan we goed kijken naar de dingen waar het kind goed in is. Dat kunnen vaardigheden zijn, zoals goed kunnen voetballen of tekenen. Het kunnen ook eigenschappen of interesses zijn, zoals goed kunnen luisteren, fantasierijk zijn, een muziekliefhebber of een grappenmaker zijn. Je hoeft er niet in uit te blinken. Je kan er ook gewoon plezier in hebben.

Perfectionisme

Door al dat oefenen en die complimenten, kunnen kinderen het idee krijgen dat ze voortdurend van alles heel goed moeten doen. Veel kinderen met selectief mutisme zijn al wat perfectionistisch. In deze fase besteden we daar aandacht aan met behulp van een verhaal en spelletjes.

Vindt u uw leerling perfectionistisch? Kunt u helpen om wat luchtiger over prestaties te leren denken? U leest er verderop meer over.

Handige hulpjes

We blijven oefenen met de handige hulpjes: dapper doen, dapper denken en relaxen. Hierna leest u er meer over.