Therapie voor Selectief Mutisme

Angst geeft een kick

 
We hebben veel gesproken over angst. We hebben gezien dat mensen angstige situaties het liefst uit de weg gaan. Toch is dat niet altijd zo. Soms zoeken mensen het juist op.

De kick van spanning

Bent u wel eens in een achtbaan gestapt? Hoe vond u dat? Gaf het u een kick toen u er weer uit kwam?

Teveel angst is niet fijn, maar een beetje spanning kan heel leuk zijn. Daarom gaan mensen in achtbanen, naar een spookhuis of een griezelfilm, bungee jumpen, parachute springen, motor racen of abseilen.

Bij spanning maakt ons lichaam adrenaline aan. Daarvan gaat je hart sneller kloppen, je wordt alert en krijgt veel energie. Dat is handig als je moet vluchten. Die alertheid en energie geeft een speciaal gevoel: een kick. Als je iets spannends hebt gedaan, giert die energie door je lichaam. Daarbij ben je trots op jezelf. Samen voelt dat fantastisch.

Genieten van spanning

In dit programma proberen we spannende situaties zoveel mogelijk samen te laten gaan met plezier. Spelletjes, beloning, trots en complimenten verhogen het gevoel van plezier. Zo merkt uw leerling dat het best leuk is om iets spannends te doen. We moeten natuurlijk zorgen dat het niet te eng wordt want dan is niet niet meer leuk.