We hebben veel gesproken over angst. We hebben gezien dat mensen angstige situaties het liefst uit de weg gaat. Toch is dat niet altijd zo. Soms zoeken mensen het juist op.
Bent u wel eens in een achtbaan gestapt? Hoe vond u dat? Gaf het u een kick toen u er weer uit kwam?
Teveel angst is niet fijn, maar een beetje spanning kan heel leuk zijn. Daarom gaan mensen in achtbanen, naar een spookhuis of een griezelfilm, bungee jumpen, parachute springen, motor racen of abseilen.
Bij spanning maakt ons lichaam adrenaline aan. Daarvan gaat je hart sneller kloppen, je wordt alert en krijgt veel energie. Dat is handig als je moet vluchten. Die alertheid en energie geeft een speciaal gevoel: een kick. Als je iets spannends hebt gedaan, giert die energie door je lichaam. Daarbij ben je trots op jezelf. Samen voelt dat fantastisch.
In dit programma proberen we spannende situaties zoveel mogelijk samen te laten gaan met plezier. Ook trots en complimenten verhogen het gevoel van plezier. Zo merkt uw kind dat het best leuk is om iets spannends te doen. We moeten natuurlijk zorgen dat het niet te eng wordt want dan is niet niet meer leuk.
Ook dicht bij huis kunt u met uw kind spelen met spanning. Daarvoor hoeft u geen halsbrekende toeren uit te halen: een spannend verhaal voorlezen (liefst niet vlak voor het slapen gaan), op een springkussen springen, met een kabelbaantje roetsjen, van een waterbaan af gaan, enzovoorts.
Uw reactie is daarbij belangrijk. Hoe kunt u zorgen dat uw kind zoveel mogelijk plezier beleeft aan iets spannends? Laat uw kind meegaan met een ouder of iemand anders die er zelf veel plezier aan beleeft. Samen genieten maakt het leuker. Het is goed om het gevoel van spanning te verwoorden “Spannend hè?”, maar ook om te vertellen hoe leuk het is. Praat daarna vooral over de kick die het gaf. Vergeet niet het op het werkblad “Dappere daden bord” te schrijven of te tekenen. Uw kind kan dit werkblad aan de therapeut, de leerkracht of aan anderen laten zien.