Therapie voor Selectief Mutisme

Als stap 28 moeilijk gaat

 
Vertellen in de kring is moeilijk voor kinderen die erg verlegen zijn. Het is een kwestie van veel vertrouwen opdoen en plezier krijgen in spreken met anderen.

 

Tussenstapjes

Voorlezen

Vraag ouders om samen met het kind een verhaaltje te schrijven over iets wat het kind wil vertellen. Het verhaal wordt in de ik-vorm geschreven. De leerkracht leest het verhaal voor in de kring. Het kind kan een voorwerp of tekening laten zien die betrekking heeft op de gebeurtenis.

Het belangrijkste is dat het kind er plezier aan beleeft en merkt dat het best leuk is om even in het middelpunt van de belangstelling te staan. Daarom kan het in eerste instantie handig zijn geen vragen te laten stellen door de andere kinderen als dat veel spanning oproept en het plezier vermindert.

Als deze ervaring wat minder spannend is geworden, kunnen de leerkracht of de kinderen één of meer vragen stellen over het verhaal.

Vragen beantwoorden

Het beantwoorden van vragen is soms makkelijker dan zelf iets vertellen. Zie bij de toelichting voor leerkrachten voor suggesties.

Is vertellen in de kring nog te moeilijk?

Als deze stap nu niet lukt, wordt het overgeslagen. Oefenen in kleinere groepen en lessituaties zijn dan nuttiger en veiliger. Later kan het nog eens geprobeerd worden.