Voor diagnostisch onderzoek kunt u een kind het best verwijzen naar een gezondheidszorgpsycholoog (GZ psycholoog), Klinisch psycholoog of kinderpsychiater. Gezondheidszorgpsychologen en Klinisch psychologen hebben een extra door de overheid erkende beroepsopleiding gevolgd. Zij staan geregistreerd in het BIG-register. Dat geeft cliƫnten duidelijkheid over hun bevoegdheid en opleidingsniveau.
Voor behandeling kunt u een kind het best verwijzen naar een gedragstherapeut voor kinderen, die is aangesloten bij de beroepsvereniging voor gedragstherapeuten (VGCT) en ervaring heeft met de behandeling van angstklachten bij kinderen. Ook gezondheidszorgpsychologen en klinisch psychologen kunnen het behandelprogramma “Spreekt voor zich” uitvoeren.
Soms worden kinderen met selectief mutisme verwezen naar een logopediste. Er zijn logopedisten die met het behandelprogramma “Spreekt voor zich” uitstekende resultaten behaalden. Wij raden aan om ook altijd een gedragstherapeut of psycholoog in te schakelen om zo mogelijk samen met een logopediste de behandeling vorm te geven. Zodoende wordt niet alleen het symptoom behandeld, maar blijven ook eventuele andere problemen van kind of omgeving niet onopgemerkt.