Sociaal angstige kinderen zijn vaak moeilijk te benaderen; ze verstarren soms en zitten vaak vast in een patroon van zwijgen, vermijden of blokkeren. Zonder actieve aanpak van deze problemen kunnen deze patronen lang blijven bestaan. Dit artikel beschrijft een casus en hoe je sociaal angstige leerlingen met spreekangstklachten op school adequaat kunt begeleiden.
Geschreven op 9 oktober 2014
In het vakblad Vroeg is het artikel ‘Meer dan gewoon verlegenheid’ verschenen, geschreven door Hilda Braam van Vloten, Jessica de Pagter en Maretha de Jong.
In het februari nummer van het vaktijdschrift voor professionals in onderwijs en kinderopvang “De wereld van Het Jonge Kind” werd dit artikel geplaatst.
Het geeft een beeld van de behandeling van een kind met selectief mutisme en de rol van de school. Leerkrachten vertellen over hun ervaring met het programma en er zijn tips voor in de klas.
HJK, De wereld van Het Jonge Kind, februari 2014.
Auteurs: Jessica de Pagter, Maretha de Jonge en Hilde van Braam van Vloten-Hairwassers. Foto Isabel Nabuurs
In Kind en Adolescent Praktijk, het vakblad voor psychologen, orthopedagogen en psychiaters werd dit artikel gepubliceerd.
Het geeft een overzicht van de therapie en beschrijft de (cognitief) gedragstherapeutische technieken die gebruikt worden.
Kind en Adolescent Praktijk, Nr 3, augustus 2013.
Op verzoek van het vakblad van Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN) ‘JA!’, schreven wij een artikel over selectief mutisme en het programma “spreekt voor zich”.
De AJN vindt het belangrijk dat diagnostiek zorgvuldig gebeurt, dat kinderen niet onterecht verwezen worden, maar ook niet verstoken blijven van zorg als het nodig is.
JA!28, voorjaar 2013. Auteurs: Hilde van Braam van Vloten-Hairwassers, Jessica de Pagter, Maretha de Jonge.
Het Landelijk Kenniscentrum Kinder en Jeugdpsychiatrie heeft een ebook uitgegeven dat gratis verkrijgbaar is op de Ipad:’E-health in de jeugd-ggz’, geschreven door Jeroen Ruwaard.
Er worden innovatieve e-health programma’s besproken. Over ‘Spreekt voor zich’ wordt geschreven: “een slim protocol voor selectief-mutisme patientjes”, en “een juweeltje op de site is ‘het Luiderslot'”.
‘E-health in de jeugd-ggz’, Dr. Jeroen Ruwaard.
Download via Landelijk Kenniscentrum Kinder en Jeugdpsychiatrie
Dit artikel verscheen in ‘Signaal’, het Vlaamse vaktijdschrift voor professionals in zorg en onderwijs.
Tijdschrift Signaal nr 82, jaargang 22, eerste nummer 2013
Een PDF is opvraagbaar via onze website: contact./span>
GZ-psychologie is een vakblad voor psychologen. In juli 2012 werd er een groot artikel over selectief mutisme in gepubliceerd met een interview met Maretha de Jonge.
GZ-psychologie, jaargang 4, nummer 5, juli 2012 door Iris Dijkstra, wetenschapsjournalist; Foto’s van Trudy Kroese.
In Kind en Adolescent Praktijk, het vakblad voor psychologen, orthopedagogen en psychiaters werd een zeer positieve recensie over het programma “Spreekt voor zich” gepubliceerd.
Kind en Adolescent Praktijk, nr 1, maart 2012 door Sacha Lucassen.
In een interview in Het NVO bulletin vertelt Maretha de Jonge over haar werk met kinderen met selectief mutisme.
Bulletin van de Nederlandse vereniging van pedagogen en onderwijskundigen (NVO) jaargang 12, nr 03, juni 2011.
Met het Fonds Psychische Gezondheid sprak zij over selectief mutisme.
Fonds Psychische Gezondheid, nieuwsbrief juni 2012.