Therapie voor Selectief Mutisme

Het Luiderslot

Het Luiderslot is de speelse, digitale omgeving die hoort bij het behandelprogramma “Spreekt voor zich”. Het Luiderslot is een geheimzinnig kasteel met een spannende toren. De toren is betoverd en alle kleuren en geluiden zijn uit het Luiderslot verdwenen. Het is een saaie boel. Het kind wordt gevraagd te helpen ze terug te vinden.

Samen op pad

Dat doet een kind niet alleen. Hij of zij krijgt gezelschap van het soms wat bange draakje Yep. Ook ouders, broertjes of zusjes, juf of meester en klasgenootjes mogen helpen. Samen gaan ze op pad om stapje voor stapje de kleuren en geluiden terug te toveren.

Verdiepingen

De toren van het Luiderslot heeft een heleboel verdiepingen. Op iedere verdieping is een ingrediënt voor de toverdrank te verdienen. Als het ingrediënt in de drank wordt gedaan, krijgt de verdieping zijn kleur en geluid terug. Elke verdieping staat symbool voor een stapje in de therapie. Zodra een kind in de therapie of op school weer een stapje verder durft te gaan, gaat er een nieuwe verdieping open. Zo klimt een kind langzaam naar de torenkamer.

Sprookjes

Het Luiderslot vertelt het kind een sprookjesachtig verhaal. Het kasteel is leuk, maar ook spannend om binnen te gaan. Dat moet je maar durven. In het Luiderslot leren kinderen spelenderwijs dat je niet dapper geboren wordt, maar dat je dapperheid kan leren. Nieuwe stapjes worden ondersteund met verhaaltjes, spelletjes en oefeningen voor thuis en op school.

In het Luiderslot wordt gebruik gemaakt van spelletjes en fantasievolle verhalen.
Toch is het behandelprogramma “Spreekt voor zich” geen sprookje. Het belangrijkste onderdeel van dit programma is oefening. Door veel te oefenen leren kinderen hun angst te overwinnen.