Therapie voor Selectief Mutisme

Wat is het verschil met verlegenheid?

Verlegenheid is een gevoel dat bijna iedereen wel kent. Het gebeurt je wanneer je in het middelpunt van de belangstelling komt te staan en onzeker bent over wat anderen van je denken. Sommige mensen zijn vaker verlegen dan anderen. Mensen die zich vaak verlegen voelen, kunnen daar veel last van hebben.

Verlegenheid is heel gewoon bij kinderen. Ze verbergen zich achter hun moeder of zeggen weinig terug wanneer een onbekende op bezoek komt. Ze hebben wat tijd nodig om de kat uit de boom te kijken. Na een tijdje komen ze tevoorschijn. Ze gaan zelf spelen, laten hun speelgoed zien en durven dan ook gewoon te praten.

Bij kinderen met selectief mutisme is dat anders. Ze raken geblokkeerd en kunnen dat niet meer veranderen. Vaak ontdooien ze ook wel na enige tijd en gaan spelen of maken zelfs contact met onbekenden, maar ze praten niet. Hun zwijgzaamheid is een verlegenheidsreactie, die ze niet meer kunnen loslaten. Kinderen met selectief mutisme blijven zwijgzaam, ook als ze allang gewend zijn aan personen of situaties. Dit gaat hun functioneren meer en meer belemmeren.