Therapie voor Selectief Mutisme

Manier van werken

In dit behandelprogramma wordt gewerkt aan een aantal doelen. Spreken in de klas is het belangrijkste doel. We gebruiken een methode waarin stapje voor stapje wordt geoefend in verschillende situaties. Het vergroten van zelfvertrouwen is hierbij belangrijk.

In stapjes

Het programma begint met dat wat uw kind durft. Dan wordt er steeds een stapje gemaakt. Door in kleine stapjes te oefenen wordt het nooit te eng. Ieder kind neemt de stapjes in zijn eigen tempo: sommige kinderen gaan snel en anderen langzamer door een bepaalde fase heen.

Veel oefenen

Nieuwe dingen leer je door veel te oefenen. Uw kind gaat in de therapie en op school oefenen, maar ook dicht bij huis.

Vaardigheden

Om nieuwe dingen te durven heb je vaardigheden nodig om jezelf te helpen. we noemen deze vaardigheden “handige hulpjes”. Uw kind gaat leren zichzelf moed in te spreken en zich wat meer te ontspannen. Hiervoor gebruiken we in dit programma spelletjes, verhalen en huiswerkoefeningen. U leest hierover in het portaal. Zo kunt u uw kind eraan helpen herinneren in spannende situaties.

Beloning

Nieuwe dingen moeten leuk zijn, anders ga je ze niet doen. Alles wat te eng is, is niet leuk. In dit programma maken we plezier. Het is fijn als uw kind trots wordt op zichzelf en het zelfvertrouwen groter wordt. Kinderen verdienen een kleine beloning als zij spannende stappen durven nemen.