Boeken, video’s en podcasts

Boekentips voor volwassenen

Breek de stilte – Eustache Sollman

In elke klas zitten kinderen die weinig of niets durven zeggen. Soms zijn ze extreem verlegen, soms ook is er sprake van selectief mutisme. Hoe ga je als leraar goed met deze leerlingen om? Hoe begeleid je hen, zodat ze uiteindelijk meer van zichzelf laten horen? In dit boek beschrijft Sollman op een toegankelijke manier wat selectief mutisme inhoudt. Ook laat hij zien hoe selectief mutisme zich verhoudt tot extreme verlegenheid. Kinderen met selectief mutisme praten thuis wel, maar in andere sociale situaties, zoals op school, niet of zeer weinig. Het boek bevat veel praktijkvoorbeelden en concrete handreikingen voor leraren in het primair onderwijs. Voor zowel kinderen met selectief mutisme als voor extreem verlegen kinderen geldt, dat hun mond letterlijk ‘op slot’ lijkt te zitten. Met dit boek krijgen leraren de juiste sleutel.

Selectief mutisme bij kinderen – Max Guldner

Het eerste Nederlandstalige boek over selectief mutisme en de behandeling hiervan. Selectief mutisme bij kinderen geeft hulpverleners, leerkrachten en ouders inzicht in alles wat met selectief mutisme bij kinderen te maken heeft. Hoe kan het dat sommige kinderen in bepaalde situaties niet durven te praten, en – belangrijker nog – wat is hier aan te doen? Dit is het eerste Nederlandstalige boek dat in heldere taal de diagnostiek en behandeling van selectief mutisme bij kinderen beschrijft.

The Selective Mutism Resource Manual – Maggie Johnson & Alison Wintgens

Selectively mute children are at a significant disadvantage personally, socially and educationally. This unique second edition manual emphasises practical assessment and treatment and provides advice and information, filling a significant gap in the availability of suitable resources in this field. This practical resource: Uses an approach based on behavioural principles and a hierarchy of stages of confident speaking originally conceived by Anthony Glassberg.

Boek het lukt toch niet
Het lukt toch niet… – Tamar Chansky

Het lukt toch niet… Het zal nooit lukken… En het ligt aan mij… Een verontrustend groot aantal kinderen bekijkt zichzelf en de wereld met een negatieve bril. Ze blazen mislukkingen op en leggen de oorzaak bij zichzelf. Negatief denken is voor hen een gewoonte geworden. In ‘Het lukt toch niet…’ laat Tamar Chansky zien hoe negatief denken bij kinderen ontstaat en hoe je er samen mee aan de slag kunt.

Boek monsters onder het bed
Monsters onder het bed – Peter Muris

Ieder kind is wel eens bang. Bang voor spinnen, voor onbekenden, voor monsters, voor het donker of om alleen te zijn. Meestal zijn deze angsten van korte duur: ze verdwijnen weer even snel als dat ze zijn verschenen. Maar wat als de angst ingrijpender is of langdurig aanhoudt? Wanneer is angst normaal en wanneer abnormaal? Hoe kunnen ouders vaststellen dat de angst van hun kind extreem is? En hoe moeten ouders daar mee omgaan?

Boek stap vor stap je angst overwinnen
Stap voor stap je angst overwinnen – Martin Antony

Van paniekaanval tot overmatig piekeren, angst belemmert elke dag vele mensen in hun functioneren. Stap voor stap je angst overwinnen is een zeer praktisch werkboek om verschillende vormen van angst het hoofd te bieden. Op basis van recente inzichten in de bewezen effectieve cognitieve gedragstherapie bieden gerenommeerde de auteurs talloze praktische werkbladen, oefeningen en tips om direct toe te passen.

Werkboek ontspanning voor kinderen
Werkboek ontspanning voor kinderen – Lawrence Shapiro

Werkboek Ontspanning voor kinderen bevat 55 activiteiten om te leren ontspannen. Aan de hand van eenvoudige, maar doeltreffende oefeningen leren kinderen verschillende manieren om stress te reduceren: van bewezen effectieve technieken als ademhalen, geleide fantasie, visualiseren, mindfulness en yoga tot het gebruik van humor, spel en creativiteit.

Boek sociaal vaardig
Sociaal? Vaardig! – Steven Pont

Sociaal vaardige kinderen zitten beter in hun vel en presteren op veel gebieden in het leven beter. Een van de belangrijkste taken van ouders is dan ook het begeleiden van kinderen bij het ontwikkelen van vaardigheden als zelfbewustzijn, persoonlijke verantwoordelijkheid en positief denken.
In SOCIAAL? VAARDIG! leert Steven Pont ouders hoe zij de acht belangrijkste sociaal-emotionele vaardigheden van hun kind kunnen stimuleren. Elk hoofdstuk bevat een concrete casus, ontwikkelings-psychologische achtergronden en praktische interventies die ouders eenvoudig in het dagelijkse gezinsleven kunnen integreren.

Omslag Als je leerling stil is
Als je leerling stil is – Anton Horeweg

Over mogelijke oorzaken van teruggetrokken gedrag in de klas.

‘Dit boek helpt onderwijzers om deze kinderen te bieden wat ze nodig hebben. Vriendelijk en toegankelijk geschreven, met veel voorbeelden. Voor een brede lezersgroep van onderwijzers en opvoeders.’ – NBD Biblion

Boekentips voor kinderen

Mevrouwtje verlegen en mevrouwtje dapper

Dit boekje werd geschreven door Puck, 11 jaar oud toen ze het schreef. Puck had een droom: schrijfster worden. En dat is gelukt. Ze maakte een prachtig boekje over iets waar ze zelf ervaring mee had: selectief mutisme. Met haar verhaal steekt ze kinderen een hart onder de riem.

Mevrouwtje Verlegen wilde aan een voorleeswedstrijd mee doen, maar … hoe graag ze het ook wilde, ze kon haar mond niet openen, omdat de sleutel kwijt was ! Ze moest niet alleen de sleutel vinden, maar ook nog de strijd aangaan met Mevrouwtje Populair. Met haar avontuur steekt Puck kinderen met selectief mutisme een hart onder de riem. De tekst en tekeningen zijn van haar hand. Het is bewerkt en uitgegeven dankzij de donateurs van Spreekt voor Zich.

Bestellen kan via info@spreektvoorzich.nl. Kosten € 12,50 (excl. verzendkosten). De opbrengst komt geheel ten goede aan nieuwe materialen voor therapie, zoals de ontwikkeling van nieuwe werkbladen en therapiespellen.

Fabels van Vos voorleesboek –  Margreet Verrij

Met oefeningen, principes en technieken uit onder meer de creatieve therapie, de positieve psychologie, de cognitieve gedragstherapie, omdenken en NLP (Neuro Linguïstisch Programmeren), aangevuld met methoden die de auteur zelf heeft ontwikkeld en toepast in haar coachpraktijk, waarin jonge mensen (weer) dichter bij zichzelf mogen komen en eigen regie, persoonlijke ontwikkeling en bewustwording centraal staan. In te zetten door kindercoaches, -therapeuten en ouders, leerkrachten en begeleiders die kinderen van 6 tot 12 jaar graag ondersteunen in hun zoektocht naar zichzelf en het omgaan met de uitdagingen van het leven. KLIK HIER

Kijk mam, zo doe je dat!

Kijk mam, zo doe je datNassira Rahmouni schreef een kinderboek over het blijven proberen van moeilijke dingen. Haar dochter werd gediagnosticeerd met selectief mutisme en heeft het behandelprogramma Spreekt voor Zich met positief effect doorlopen. Dit heeft haar geïnspireerd om dit kinderboek te schrijven.
Het is een boek dat met luchtigheid vertelt over het leerproces en wat er allemaal mis kan gaan.

Meer info over het boek vind je hier.

Laat maar los, Koala!

Gewoonte is lekker overzichtelijk en aangenaam, maar wat gebeurt er als je uit je comfortzone stapt? In dit stevige kartonboekje van de prentenboek ‘Laat maar los, Koala’ staat een heerlijk feelgoodverhaal met een luchtige boodschap centraal: durf los te laten!
De kleine Koala is een gewoontedier. Hij is erg gesteld op zijn plekje hoog in de boom en houdt dingen graag zoals ze zijn. Op een dag gebeurt het ergste wat Koala zich voor kan stellen: zijn boom valt om. Nu moet hij wel loslaten – en komt hij erachter dat een verandering niet het einde van de wereld betekent. Voor kinderen vanaf 3 jaar.

De leeuw in de muis

‘De leeuw in de muis’ is een mooi prentenboek over een muisje dat zo moedig wil zijn als een leeuw. Gaat hem dat lukken?

Een klein muisje voelt zich door zijn formaat niet gezien en onbegrepen en kijkt (letterlijk) enorm op tegen de leeuw, die met zijn luide gebrul door iedereen gehoord wordt. Het muisje besluit, ondanks zijn angst, in de leer te gaan bij de leeuw. Maar als hij eenmaal neus-aan-neus staat met het machtigste roofdier op aarde, blijkt dat er in die stoere leeuw ook een bang muisje verstopt zit.

Lekkere Kletskoppen

Na het succes van Breek de stilte, kon een 2e boek van Eustache niet uitblijven. Een boek voor en over kinderen met selectief mutisme: Lekkere kletskoppen?!

Lekkere kletskoppen?! is een boek voor en over kinderen met selectief mutisme. Zij kunnen dit boek zelfstandig lezen en eruit halen wat hen aanspreekt, maar het is ook geschikt om samen met een volwassene te lezen of om uit voor te lezen. Elk hoofdstuk sluit af met achtergrondinformatie, specifiek bedoeld voor de volwassenen rond het kind. bestel hier

Verlegen Vera

Hoe hard Vera ook haar best doet, de woorden komen niet. Maar als het nieuwe heksje Floor bij haar in de klas komt, ontdekt Vera dat je helemaal geen woorden nodig hebt om vrienden te worden.

boek woordenwolken

Woordenwolken – Winny Ang & Fatinha Ramos

Reni is een meisje met veel verhalen in haar hoofd. Haar woorden vinden soms hun weg niet naar buiten. Ze blijven hangen in de kronkels van haar woordenbuis. ‘Slik eens’, zegt mama. ‘Glij naar beneden met je woordbellen op schoot’, stelt haar vriendin Sarah voor. Dat durft Reni niet. Samen met dokter Uil en haar beste vrienden, Sarah en Harun, zoekt Reni een uitweg. Schrijfster Winny Ang heeft Chinees-Indonesische-Belgische wortels en ze bouwt een brug tussen haar liefde voor haar vak van kinder- en jeugd-psychiater en haar passie voor (kinder)verhalen. Fatinha Ramos heeft Portugese roots, illustreerde verschillende internationaal bekroonde kinderboeken. Haar unieke en herkenbare stijl van neemt je mee op reis door een magische droomwereld.

Ik ben stil

Emiel is niet verlegen – hij is stil. Van buitenaf lijkt Emiel misschien timide en verlegen, maar vanbinnen bruist hij van de fantasie. Volwassenen en zelfs andere kinderen zien Emiel dan misschien als het verlegen kind dat nooit zijn vinger opsteekt, maar wij weten dat Emiel eigenlijk een avonturier van de zeven zeeën is, een dappere ontdekkingsreiziger, en bevriend met allerlei wilde beesten.

Dit verhaal eert en viert de schoonheid van jezelf erkennen om wie je werkelijk bent. De wereld van Emiel toont ons dat de gedachten van een stil kind net zo rijk, uitgebreid en dapper kunnen zijn als dat van elk ander (meer extrovert) kind.

Bang Mannetje – Mathilde Stein & Mies van Hout

Bang Mannetje is bang voor van alles: voor mensen die voordringen bij de bakker (tegen wie hij niets durft te zeggen), voor de straat opgaan in zijn bloemetjesbroek (ze zullen hem wel uitlachen) en voor rare geluiden in de nacht (er ligt vast een spook onder zijn bed). Hij maakt een afspraak met de toverboom die bange mannetjes van hun angsten afhelpt.

Kikker is bang – Max Velthuijs

Het was avond en Kikker was bang. Overal hoorde hij vreemde geluiden. En bij Eend thuis was het ook al niet pluis. Samen besloten ze door het bos naar Varkentje te rennen. Want die was voor niks en niemand bang!

Kikker is Kikker, Max Velthuijs | 9789025868413 | Boeken | bol.comKikker is kikker – Max Velthuijs

Kikker kon zwemmen en springen als de beste. Maar hij kon niet vliegen, zoals Eend. En niet lezen, zoals Haas. En geen taarten bakken, zoals Varkentje. ‘Natuurlijk niet,’ zei Haas. ‘Want jij bent een kikker. En wij houden van je zoals je bent.’

Kleine Kangoeroe
Kleine Kangoeroe – Guido van Genechten

De wereld is groot, veel en veel groter dan de buidel van Mama Kangoeroe. Maar Kleine Kangoeroe blijft liever dicht bij mama. Dat is veiliger, warmer en makkelijker. Mama probeert Kleine Kangoeroe met een duwtje in de rug te laten zien wat het leven allemaal te bieden heeft. Eerst wil dat niet zo best lukken, maar dan…

Mijn leefwereld - Ik ben bang, Núria Roca | 9789031717750 | Boeken | bol.comIk ben bang – Nuria Roca

In dit boek leren kinderen het onderscheid tussen verschillende soorten bang-zijn. En hoe je ermee kunt omgaan. Sommige kinderen hebben heel veel angst, andere zijn stouter. Maar iedereen is weleens bang. Het wordt duidelijk dat een beetje bang zijn soms goed is, zoals in druk verkeer. Dan ben je voorzichtiger. Maar heel veel angst verlamt je en maakt het leven een stuk moeilijker.

Mimo / Ik Ben Niet Bang, Duchese | 9789053418338 | Boeken | bol.comMimo / Ik ben niet bang – Duchese

Aan het eind van de dag gaat Mimo het bos in. Het begint al donker te worden en de andere dieren zijn bezorgd. ‘Ga maar gauw naar huis, straks is het donker,’ zeggen ze. Maar Mimo weet waarom hij niet bang hoeft te zijn, en zijn mama ook!

Ik ben niet bang voor spoken – Paul van Loon

Vladimir is niet bang voor spoken. Spoken bestaan immers niet. Maar als hij in zijn bed ligt, fladdert er iets voor het raam. Even later hoort hij geritsel. Er zweeft iets door de gang. Zou dat dan toch een heus spook zijn?

Voor beginnende lezers

Ik ben een held – Ted van Lieshout

Ik ben een held werd getipt door de Nederlandse Kinderjury en kreeg een Vlag en Wimpel. Sylvia Weve, die vorig jaar veel lof oogstte met haar prachtige dierenprenten in Ik leer je liedjes van verlangen, weet de humor van Ted van Lieshout als geen ander te verbeelden. Het resultaat is een spannend en geestig boek voor beginnende lezers, waarin de zoon de held is en niet de vader.

Boek ridders zijn nooit bang
Ridders zijn nooit bang – Kristien Dieltjens

Artuur heeft twee goeie vrienden. Met Sam plaagt hij de meisjes uit zijn klas. Hij vindt het heerlijk om ze bang te maken. Met Cesar bouwt hij boomhutten in het bos vlak bij zijn huis. Artuur heeft grote wens: ridder worden. Hoe word je dat? Kun je ridder worden als je bang bent in het donker? Samen met Cesar zoekt hij naar een oplossing.

Voorlees video’s voor kinderen

Bang mannetje

(over bang zijn)

Kikker is bang

(over bang zijn)

Kikker is boos

(over frustraties als iets niet perfect gaat)

Mag ik meedoen?

(over meespelen)

Gewoon zoals je bent

(over zelfbeeld)

Kikker is kikker

(over zelfbeeld)

De mooiste vis van de zee

(over delen)

 

Video’s over selectief mutisme

Maretha de Jonge legt uit wat Selectief Mutisme is en een moeder vertelt over haar dochter.

Hilde van Braam van Vloten legt uit wat Selectief Mutisme inhoudt en Maretha de Jonge vertelt over het succesvolle behandelprogramma Spreektvoorzich van de Stichting Behandeling Selectief Mutisme .

Maretha de Jonge legt uit waarom de stichting is opgericht en wat het behandelprogramma Spreektvoorzich kan betekenen voor kinderen met Selectief Mutisme.

In this film Maretha de Jonge explains what the foundation can mean for children with Selective Mutism. Watch this movie with french subtitles.

In this film Lucy Nathanson explains the Do’s and Don’ts when interacting with a child with Selective Mutism.

Een korte animatievideo waarin uitgelegd wordt wat selectief mutisme is:

Documentaire

Wat is selectief mutisme met Eustache Sollman:

Klik hier

Gesprek aan de keukentafel met Eustache Sollman:

Klik hier

Hilde van Braam van Vloten over Selectief mutisme op NPO Radio 1:

Klik hier