Nieuwsarchief

Spreekangst vs selectief mutisme

Spreekangst vs selectief mutisme

Op 1 november jl. schreef RTLnieuws over veel voorkomende spreekangst onder jongeren die presentaties moeten geven voor de klas (titel nieuwsbericht: “Spreekangst: Huilend de klas uit en slapeloze nachten: drie op de vier jongeren hebben moeite met spreken in openbaar”). Selectief mutisme is ook een vorm van spreekangst, maar gaat veel verder dan presentatieangst. Jongeren met selectief mutisme hebben niet alleen last van angst en paniekgevoelens tijdens presentaties, maar elke dag in veel verschillende situaties. Zij durven niet te spreken op school en zelfs korte antwoorden op eenvoudige vragen zijn een onoverkomelijke barrière voor hen. In andere situaties, zoals thuis met een ‘select’ aantal mensen, kunnen ze wel gewoon praten.

Selectief mutisme komt veel minder vaak voor dan de presentatieangst waar het RTL-artikel over gaat. Naar schatting heeft ongeveer een op de 150 kinderen selectief mutisme. Veel van deze jongeren voelen zich eenzaam en kennen geen anderen die een zelfde soort angst hebben. Presentatieangst kunnen veel mensen zich wel voorstellen, maar dat je zelfs geen ja of nee durft te zeggen tegen een leeftijdsgenoot of leraar…? Dat is voor veel mensen moeilijk voor te stellen. Hierdoor wordt het gevoel een uitzondering te zijn en gevoel van eenzaamheid nog groter.

De stichting ‘Behandeling selectief mutisme’ organiseert 16 november een bijeenkomst voor jongeren. Een ervaringsverhaal horen van een jongere, gevoel van herkenning, ontmoeting met anderen en creatieve workshops volgen in een omgeving waarin spreken een keer niet van je gevraagd wordt. Inschrijven kan via deze link.
https://spreektvoorzich.us12.list-manage.com/track/click…