Jongerentest

Zijn er jongeren met selectief mutisme? Ja, die zijn er zeker!
Je hoort ze niet vaak – OK, logisch – en je hoort er ook niet vaak over – NIET OK, NIET LOGISCH!
Daar willen we verandering in brengen. Help jij ons daarbij?

 

Onderzoek naar selectief mutisme onder jongeren

Waarom weten we zo weinig over jongeren met selectief mutisme?
Een van die redenen is dat er vaak onderzoek is gedaan naar selectief mutisme bij jonge kinderen. Het UMC Utrecht heeft daarom een wetenschappelijk onderzoek opgezet waar ook jongeren aan mee kunnen doen. Zo komen de onderzoekers meer te weten over wat selectief mutisme met jou doet en waarom je hier last van hebt. Erg leerzaam dus. En ook nodig om jou te kunnen helpen. Het zou fantastisch zijn als je ons met dit onderzoek zou willen helpen. Je kunt vanuit huis meedoen met je computer en/of smartphone.

Als dank voor jouw deelname krijg je €5,- euro plus een kans om een mini Ipad te winnen!

Het onderzoek bestaat uit 2 delen:
1. Vragen die je online kan invullen en die gaan over jou (hoe je je voelt, je vrijetijdsbesteding, je school etc) en een aantal vragen voor je ouder (sommige ouders hebben ook last van spanning of somberheid, dus die gaan over je je ouder zich voelt, hoe die aankijkt tegen opvoedingstaken etc).

2. Vragen die je via een App beantwoordt gedurende 1 week. Tijdens deze week maak je je eigen profiel: op een aantal momenten op de dag vul je op de App in waar je bent (wat voor omgeving, bijv school, thuis, sport) en hoe je je daar voelt (vrolijk, nerveus, verdrietig, energiek). Met zo’n profiel kan je zien hoe jij je voelt op verschillende momenten van de dag/week en in verschillende omgevingen.

Ben je geïnteresseerd?
Stuur dan een mail naar dagboekstudie@uu.nl met je adres, dan sturen we je een informatiepakket toe.
Wil je dit liever niet, dan kun je onze ontwikkelingen natuurlijk blijven volgen via deze website.

 

Ontmoeting met anderen

Ontmoetingsdag 20 oktober 2016
We organiseerden een middag voor jongeren die te maken hebben met selectief mutisme. Er hoefde uiteraard niet gesproken te worden. Marieke vertelde daar haar eigen verhaal. Ze had selectief mutisme en heeft daar lang last van gehad.  Soms heeft ze dat nog steeds. Ze vertelde hoe dat voor haar was op school en gaf ook tips. Erg fijn om te horen en ook handig om te weten! Lees Marieke’s verhaal. (pdf)

Rondleiding
We kregen een rondleiding in de afdeling ‚Paard’ van diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Waarom de afdeling ‚Paard’? Helaas weten we nog niet zoveel over de interesses van jongeren met selectief mutisme. Van de jongeren die we al een beetje kennen bleken er meerdere jongeren erg goed te kunnen omgaan met dieren. Een aantal jongeren zit of zat op paardrijden. Grappig, want paardrijden vraagt behoorlijk wat lef. Dat bewijst maar weer: je kan spreken eng vinden, maar dat zegt niet dat je geen lef hebt.

Cijfers en weetjes
We checkten nog even of er onder de jongeren die gekomen waren ook paarden-vrienden waren. We hielden een kleine enquete. Wil je weten of paardrijden inderdaad de meest genoemde hobby was? Klik op de banner hieronder om te zien hoe anderen de jongerenmiddag hebben beleefd, waar ze vandaan kwamen en waar ze zich zoal mee bezig houden?

Ga naar de poster van de jongerendag

Wil je het weten als er nog eens een ontmoetingsdag georganiseerd wordt?
Houd onze site in de gaten, of nog makkelijker, meld je aan voor de nieuwsbrief!

 

Tips, verhalen en ideeën. Meer dan welkom!

Wat is er nodig voor jongeren met selectief mutisme?
Dat weten jullie het best. Deze pagina is helemaal voor jullie en we willen hem graag vullen met alles waar jullie behoefte aan hebben. Misschien zijn dat tips, verhalen van anderen, wil je je eigen verhaal delen of wil je graag contact met jongeren zoals jij? Laat het ons weten en we doen er alles aan om deze informatie met jou te delen. Stuur je mail naar info@spreektvoorzich.nl en wij zijn je samen met veel andere jongeren erg dankbaar.

 

Programma Jongerendag zaterdag 16 november

Het programma van de dag ziet er als volgt uit: 14.00 uur: Inloop met koffie, thee, fris en iets lekkers

Lees Verder

Spreekangst vs selectief mutisme

Op 1 november jl. schreef RTLnieuws over veel voorkomende spreekangst onder jongeren die presentaties moeten geven voor de klas (titel

Lees Verder

Jongerendag!

Zaterdagmiddag 16 november organiseren we een Jongerendag in Utrecht. Voor iedereen tussen de 12 en 19 jaar met Selectief Mutisme.

Lees Verder